Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Луганщини попереджає про відповідальність за незаконну вирубку ялинок
Опубліковано 21 грудня 2019 року о 16:45

Напередодні Новорічних свят поліція Луганської області нагадує громадянам, що незаконна порубка дерев тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Так, згідно ст. 65 «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» КУпАП, передбачається стягнення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім цього, за кожне незаконно зрізане дерево стягується сума нанесених збитків, яка залежить від діаметра пня зрізаного дерева.

Якщо незаконна порубка дерев заподіяла істотну шкоду, тобто таку, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або іншу істотну шкоду, завдану навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів, -  передбачається кримінальна відповідальність згідно ст. 246 Кримінального кодексу України.

Поліція Луганської області закликає громадян купувати лише ялинки, які марковані биркою (чи спеціальною стрічкою) зі штрих-кодом, що підтверджує законність її заготівлі та реалізації, а також дозволяє покупцю дізнатись походження купленого деревця завдяки спеціальному он-лайн сервісу https://open.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Для зручності покупців, з метою перевірки легальності походження новорічної ялинки, державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Також поліція Луганщини звертається до громадян з проханням повідомляти за телефонами «102» інформацію про незаконну вирубку дерев, їх подальше транспортування або продаж.

Відділ комунікації поліції Луганської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux